fbpx

Poppenkastpoppen

/Poppenkastpoppen
Poppenkastpoppen2018-01-25T10:41:22+02:00

Te leuk om alleen maar in de poppenkast te gebruiken

Van alle categorieën handpoppen zijn poppenkastpoppen misschien wel de meest bekende en zeker de meest verkrijgbare soort. Ze zijn klein, beelden vaak herkenbare personages uit en zijn allemaal afstammelingen van Jan Klaassen de meest bekende poppenkastpop ooit, die op zijn beurt weer afstamt van Pulcinella, een personage uit de Commedia dell’arte. In de geschiedenis van het poppenspel is de poppenkastpop de pop die het meest voorkomt, rondreizende theaters voerden poppenkastspelen op die vooral voor volwassenen bedoeld waren, het was niet alleen een vorm van volksvermaak maar had ook vaak een politieke en/of satirische lading. Dat verklaart ook waarom veel poppenkastpoppen nog steeds een wat karakteristiek voorkomen hebben; je moest direct een beeld krijgen van een personage, hij moest je gelijk aan iemand doen denken en het moest ook gelijk duidelijk zijn in welke hoek je hem plaatsen moest. De figuren stonden in dienst van het verhaal wat gespeeld werd.

Nog steeds wordt de poppenkastpop veel geassocieerd met de poppenkast, een houterige of plastieke uitstraling en het naspelen van verhalen en scripts. Dat is niet helemaal terecht want de poppenkastpop heeft zowel een ontwikkeling doorgemaakt in zijn verschijningsvorm als in het gebruik. Qua verschijning wordt er meer en meer gekozen voor vriendelijke, zachte en mooie materialen die ook geschikt zijn voor gebruik door en bij hele jonge kinderen. En ook in de uitstraling is het één en ander veranderd waardoor veel poppenkastpoppen weinig meer te maken hebben met de oorspronkelijke poppenkastverhalen, ook prima buiten de poppenkast gebruikt kunnen worden en zelfs als solo-pop kunnen opereren. Naast de klassieke vorm poppenkastpop, die geen benen heeft, de zgn. half-body pop, zijn er steeds meer full-body poppenkastpoppen verkrijgbaar, poppenkastpoppen met beentjes dus die niet persé een poppenkast nodig hebben (maar het kan wel natuurlijk).

Er zijn verschillende merken met een collectie poppenkastpoppen, in een aantal daarvan zijn de nog echte klassieke poppenkast-personages terug te vinden: een koning(in), prins(es), tovenaar, heks, politieman, schurk, meisje (jongetje), draak, kabouter en clown komen in vrijwel alle collecties wel voor. Waar de collecties zich in onderscheiden is het materiaal gebruik, de houdbaarheid, de uitstraling en de details. En dat is terug te zien in de prijs. Wij zijn erg enthousiast over de collectie van Sterntaler die, wat ons betreft, uitblinkt in vriendelijkheid, aaibaarheid en bruikbaarheid in en buiten de poppenkast. Maar ook de sets van Melissa and Doug zijn erg leuk én erg geschikt om kinderen zelf mee te laten spelen. Ook Trudi en The Puppet Company maken poppen die in de poppenkast gebruikt kunnen worden.

De voordelen van een poppenkastpop?

  • ze zijn klein;
  • de personages zijn vaak herkenbaar;
  • weinig uitleg nodig bij personages;
  • er is een groot aanbod;
  • ze zijn ook toegankelijk voor jonge kinderen.

Zijn er ook nadelen?

  • ze zijn klein;
  • vaak meerdere poppen nodig voor een verhaal;
  • werken met stemmetjes is belangrijk om onderscheid te maken;
  • het verhaal kan bepalend zijn voor de keuze van de pop.

De poppenkastpop kan gebruikt worden als speelgoed voor een kind, als hulpmiddel* binnen de thuissituatie, het onderwijs, de (kinder)opvang, de hulpverlening, de zorg, ziekenhuizen of het kinderwerk, als mooie toevoeging binnen bijvoorbeeld een bibliotheek, als personage binnen een theaterstuk of het evenementenwerk maar ook prima de rol spelen in een eigen social media blog of YouTube kanaal. De poppenkastpop moet het vooral hebben van de herkenbaarheid van zijn personage en alle beelden en associaties die dat personage oproept, dat is zowel een voor- als een nadeel want het kan ook beperkend uitpakken.

*Een poppenkastpop kan als hulpmiddel fungeren maar is niet de meest ideale soort handpop daarvoor omdat een personage niet altijd genoeg ruimte laat voor een geheel eigen invulling. Of het wel of niet handig is hangt dus vooral af van welk personage u gebruikt, hoe neutraal is die te maken?

Een poppenkastpop bespelen is niet moeilijk, iedereen kan het en ook kinderen gaat het goed af. Het wordt pas moeilijk wanneer er meerdere poppen tegelijk bespeeld moeten gaan worden. bijv. in een poppenkastverhaal, dan moeten verhaallijnen onthouden worden en moet elke pop een eigen stem krijgen om duidelijk te maken wie er aan het woord is. Poppenkast spelen is iets wat zeker oefening nodig heeft.

Recente blogberichten

Carpets en longsleeves

By |juli 5th, 2019|

The Puppet Company heeft verschillende series handpoppen die op een aantal punten behoorlijk op elkaar lijken. Zo zijn er de carpets en de longsleeves en regelmatig krijg ik dan ook de vraag wat dan de [...]

Load More Posts
X