fbpx

Sokpoppen

/Sokpoppen
Sokpoppen2017-03-06T16:26:11+02:00

De meest eenvoudige maar zeer effectieve handpop

Dit type handpop bestaat meestal uit een ellebooglange sok met aan het uiteinde een bespeelbare kop en mond. Het is één van de meest eenvoudige typen handpoppen die er zijn maar daardoor niet minder bruikbaar of effectief. De sokpop heeft alles in zich om uit te groeien tot een goed hulpmiddel maar doet het ook op een podium of in een voorstelling erg goed. Het is een prima handpop om mee te starten.

Sokpoppen zijn verkrijgbaar in basic uitvoeringen die alleen bestaan uit een sok, ogen en een bek maar ook in uitvoeringen die veel meer ‘aangekleed’ zijn, een aantal voorbeelden:

sokjeMerk: Living Puppets

ringoMerk: The Puppet Company

woenieMerk: Living Puppets

monster-melissa-and-dougMerk: Melissa & Doug

sokpoppenDe afbeeldingen hierboven betreffen allemaal sokpoppen die in winkels verkrijgbaar zijn, sokpoppen die onder een collectie vallen dus maar wanneer u gaat zoeken naar sokpoppen treft een nog veel meer voorbeelden aan van exemplaren die allemaal zelf gemaakt zijn.

Sokpoppen zijn heel makkelijk zelf te maken, u hoeft geen groot knutselaar of naaister te zijn om een hele fatsoenlijke sokpop in elkaar te zetten waarbij u uw fantasie de vrije loop kunt geven. Op Wikihow staan verschillende manieren waarop een sokpop te maken is, van de meest eenvoudige vorm waarbij niet eens een schaar nodig is tot een wat ingewikkeldere uitvoering die ook nog steeds goed te doen is (zelfs voor kinderen).

Wanneer u nieuwsgierig bent of het spelen met een handpop iets voor u is zou u een sokpop kunnen overwegen, de sokpop is wat ons betreft echt een handpop met veel mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van een sokpop?

 • ze zijn relatief goedkoop;
 • ze zijn makkelijk zelf te maken;
 • er zijn veel verschillende uitvoeringen denkbaar;
 • ze hebben een beweegbare mond;
 • ze zijn makkelijk mee te nemen;
 • ze zijn goed te combineren met andere poppen;
 • het is een goeie pop om kinderen zelf mee te laten oefenen;
 • het is een goeie pop om mee te starten;
 • het is een geschikte pop voor een evenement, You Tube of de poppenkast;
 • ze zijn prima te gebruiken bij jonge kinderen;
 • de hoofd-hals bewegingen van een sokpop komen natuurlijk over doordat de pols bij de bespeling ook een rol speelt;
 • ze zijn prima te gebruiken als pedagogisch hulpmiddel.

Zijn er ook nadelen?

Wij hebben geen nadelen kunnen ontdekken aan sokpoppen.

De sokpop kan gebruikt worden als speelgoed voor een kind, als hulpmiddel binnen de thuissituatie, het onderwijs, de (kinder)opvang, de hulpverlening, de zorg, ziekenhuizen of het kinderwerk, als mooie toevoeging binnen bijvoorbeeld een bibliotheek, als personage binnen een theaterstuk of het evenementenwerk maar ook prima de hoofdrol spelen in een eigen social media blog of YouTube kanaal. De kracht van de sokpop zit in de manier waarop hij bespeeld wordt; de vaak lange sok die als een soort langnek overal bovenuit kan steken in combinatie met een kop die qua beweeglijkheid groter is dan welk ander type handpop dan ook omdat de hele onderarm meespeelt en gebruikt kan worden bij een sokpop. Er is geen ander type handpop wat zijn kop zo snel om kan draaien als een sokpop, probeer maar uit.

De bespeling van een sokpop is niet moeilijk en vooral een kwestie van oefenen en doen, we merken in de praktijk dat een sokpop een type pop is die een beroep doet op uw fantasie, uw lef en uw improvisatievermogen juist omdat de invalshoeken zo divers zijn. Het maakt daarin wel verschil of u werkt met een dier-sokpop of met een mens-sokpop, bij een dier kunt u meer gebruik maken van de wezenskenmerken van het betreffende dier.

Recente blogberichten

Carpets en longsleeves

By |juli 5th, 2019|

The Puppet Company heeft verschillende series handpoppen die op een aantal punten behoorlijk op elkaar lijken. Zo zijn er de carpets en de longsleeves en regelmatig krijg ik dan ook de vraag wat dan de [...]

Load More Posts
X