Op 28 juni vroeg ik via ons blog of er 3 reislustige handpoppen waren die hun vakantie-avonturen met ons wilden delen. In ruil daarvoor zouden wij een koffertje samenstellen met dingen waar je tijdens je vakantie iets mee zou kunnen doen. De reacties waren enorm, er kwamen zoveel leuke motivaties binnen dat het onmogelijk was daar maar 3 namen uit te kiezen, het werden er dan ook 8. Acht handpoppen kregen een koffertje toegestuurd en een aantal daarvan hebben we deze zomer kunnen volgen, hun verslagen zijn via de Facebookpagina van Handpop.nl gedeeld.

De inhoud van de koffertjes was niet hetzelfde, op basis van de geformuleerde uitdaging is er een koffertje samengesteld waarbij er ook in elk koffertje iets werd toegevoegd wat niet zo voor de hand lag, iets om de uitdaging nog groter te maken maar het was niet verplicht om alles uit het koffertje ook echt te gebruiken. Het was een uitdaging, geen wedstrijd en de uitdaging kon worden aangegrepen om zelf aan de slag te gaan met het maken van een plan waarbij je je handpop een actieve rol gaat geven binnen je programma.

Trudy-de-Bie1Trudy ging gelijk met haar koffertje aan de slag en heeft verschillende handpoppen. In haar zomeravontuur draaide het vooral om hoe Mo zijn vakantie doorbracht en haar verslag was te volgen via de Facebookpagina van haar poppen. Trudy’s uitdaging was om een vakantie-avontuur te gaan beleven waar ook de nodige educatieve elementen in zaten zodat ze er na de zomervakantie ook iets mee kon doen in haar klas. Mo maakte een plannetjesboek waar hij, in mindmap-stijl, zijn volgende stappen vastlegde en maakte gebruik van een mandala-alfabet door letters aan woorden te koppelen. Mo nam ons in al zijn vakantie avonturen mee, benoemde wat hij zag, kleurde letters, vierde feest, pakte zijn koffer in, sliep in een caravan, ging naar de speeltuin, ging met de boot mee naar Texel, ging op bezoek in een museum en naar de zeehonden, lag ook in het zonnetje, deed spelletjes met zijn vriendjes, maakte overal foto’s van en schreef alles op in zijn plannetjesboek zodat hij na de vakantie alles zou kunnen delen met de kinderen in zijn klas. Ik denk dat dat wel gaat lukken 🙂

Daphne-van-LieshoutDaphne liet ons de avonturen van Jace en Mo volgen via hun Facebookpagina. Daphne ging naar Polen om o.a. Auschwitz te bezoeken en wilde daar Jace en Mo bij in gaan zetten. Maar we hebben veel meer van Jace en Mo kunnen zien deze zomer want ze hadden voordat ze naar Polen gingen ook al vakantie en hebben hun avonturen toen ook al met ons gedeeld. Jace en Mo hadden een ballenbad gekregen en ontdekt dat je daar ook best een zwembad van maken kon, of een zandbak, ze werden vriendjes met een koolmeesje dat met hen mee ging reizen, gingen logeren en vulden hun vakantie met leuke dingen voordat de koffer gepakt moest worden voor hun reis naar Polen. En wat een avontuur was dat! We konden alles volgen via de foto’s die Jace en Mo met ons deelden en zijn nu ook een beetje in Polen geweest, net als de kinderen uit Daphne’s klas.

Laurien-RenskensSaar, de pop van Laurien wilde graag een keer mee met vakantie zodat ze dan echte ansichtkaarten kon sturen en vakantiefoto’s kon laten zien aan de kinderen van groep 3, het vakantiekoffertje zou voor haar een goeie motivatie zijn om dit jaar echt met vakantie te gaan dus Saar kreeg een koffertje toegestuurd. Ze ging eerst naar Zeeland waar ze achterop de fiets op bezoek ging in een boomgaard, daar rond wandelde en fruit kocht om een taart te bakken. Saar speelde spelletjes met vriendjes en vriendinnetjes en maakte fijne wandelingen langs het strand, zag de ondergaande zon, maakte haar eigen ansichtkaart van de letter Z (van Zeeland natuurlijk) en liet ons zien dat ze wel een beetje leek op de kabouters van haar kleurplaat, ze had net zo’n mooie muts. Saar’s missie is dus ook geslaagd; ze is met vakantie geweest én heeft ansichtkaarten gemaakt.

Sandra-ScheepstraSandra ging de vakantie-uitdaging aan met haar pop Lene en ook bij haar konden we de avonturen volgen via haar Facebookpagina. Voor Sandra lag de uitdaging in het vaker gebruiken van Lene, meer doen met haar pop en kansen die er zijn aangrijpen. En dat deed ze want Lene kreeg haar eigen Facebookpagina en ging al snel mee naar een echt concert waar ze lekker meezong met alle liedjes, ze ontdekte dat er dingen in haar zwembad bleven drijven en dat er ook dingen zijn die zinken, dat echt niet alle visjes blijven drijven en er ook zijn die zinken. Lene liet ons haar lievelingsboek zien, nam ons mee naar de camping waar ze op zoek ging naar een echte eekhoorn om te ontdekken of die in het echt ook zo lief zijn, bakte mooi versierde cakejes en maakte een kleurrijk wenspotje voor haar droomwens. En we mochten alles zien. Het lijkt me dat Sandra’s uitdaging meer dan geslaagd is!

Lisanne Hogeling3Lisanne zou niet met vakantie gaan maar wilde haar pop Julianne gebruiken bij haar drama- en vakantie-activiteiten in de kinderopvang. Dat is een super interessante uitdaging want dat zou wel eens hele leuke activiteiten op kunnen leveren, dus Lisanne kreeg ook een koffertje toegestuurd en stuurde ons regelmatig een verslag met fotocollage. Bij de slinger uit het koffertje werd bedacht dat Julianne haar verjaardagsfeestje wel eens zou kunnen gaan vieren, het koffertje ging mee naar de indoorspeeltuin waar we Julianne haar eigen entreekaartje zien kopen, in de ballenbak en alle andere speeltoestellen zien zitten. Ze kweekte haar eigen moestuintje, maakte een lipdub met de kinderen van het kinderdagverblijf, een mini poppenkastvoorstelling in een koffer met vingerpopjes, ving Pokemons in het insectenpotje uit de koffer en ging naar een speeltuin waar ze ontdekte dat springtouwen toch best moeilijk is. Ook Lisanne’s uitdaging lijkt dus goed geslaagd!

Ik wil al onze gastbloggers van deze zomer heel erg bedanken voor hun prachtige en waardevolle bijdragen, jullie hebben het stuk voor stuk erg goed gedaan dat is een groot compliment waard! Door de avonturen van deze poppen zag ik op onze Facebookpagina meer mensen aan de slag gaan met het vastleggen van activiteiten met en rondom hun handpop want dát was eigenlijk ook wat het meest opviel in deze verslagen, dat er helemaal niet zo heel veel voor nodig is om een leuk en goed verhaal rondom je handpop te bedenken. Het lijkt hem vooral te zitten in het domweg DOEN:  een omgeving te kiezen die aanspreekt en herkenbaar is, daar de pop in zetten, er foto’s van maken en er een verhaal bij maken, of, zoals Lisanne en Trudy dat beiden leken te doen, uitgaan van attributen en daar een situatie of spel bij bedenken.

Ik vond het heel inspirerend om de avonturen te volgen en denk dat dit experiment nog wel een vervolg gaat krijgen, hoe leuk zou het zijn om voor elke thema gebruik te gaan maken van een gastblogger? Ik ben benieuwd wat je daarvan vindt dus laat het even weten. Ik heb alle Facebookpagina’s van de poppen opgenomen in de ‘vind ik leuks’ van onze Facebookpagina zodat ze deze poppen kunt blijven volgen als je dat wilt en als je zelf een pagina rondom je pop hebt gemaakt geef dat gerust door zodat we die ook op kunnen nemen.